Az MA-1 bomber dzseki története

Az MA-1 bomber dzseki története

Hivatalos neve: „Jacket, Flyers, Man’s Intermediate J-8279”, azaz közepesen hideg környezetbe szánt férfi repülős dzseki.

Az Alpha Industries már az ’50-es évek óta készíti ezt a ruhadarabot, amelyet a negyvenes évek végén fejlesztettek ki, amikor új pilot dzsekire lett szükség, hiszen a sugárhajtás bevezetésével eddig nem látott elvárások jelentek meg a pilóták biztonságával és komfortjával kapcsolatban. A propelleres repülés idejében pamut bélésű bőrdzsekit viselt az ilyen repülők személyzete. A bőrdzsekikre azonban nagy magasságban, hidegben ráfagyott a levegőből, az esőből, vagy a kilélegzett levegőből származó pára, ezzel hideggé és kényelmetlenné téve azt. Továbbá, a modern sugárhajtású gépek áramvonalasabb és keskenyebb kialakítást nyertek, ezzel a pilótafülke is szűkösebb lett. A gyors és akadálytalan bejutás a pilótafülkébe, és annak elhagyása kritikus biztonsági faktorrá vált. Fentiek miatt vált szükségessé egy testhezállóbb, könnyű és egyben meleg dzseki megtervezése.

A dzseki külső anyagaként a nejlonra esett a választás.

 

Az MA-1 dzseki  igen sok módosításon ment keresztül alkalmazásának hosszú története folyamán, bár magas fokú funkcionalitását mindvégig megtartotta.

Az MA-1 eredetileg jó minőségű nejlon külső köpennyel készült, nejlon béléssel. A két nejlon héj között egy dupla rétegű gyapjú réteg biztosította a hőszigetelést. Néhány évvel később a gyapjút poliészter tömés váltotta fel, mert így számottevően könnyebb és melegebb lett a dzseki. Az idők során további módosítások történtek. Elhagyták a dzseki mellkasáról az oxigénmaszk csiptető nyelvet, és a sisakrádiót szolgáló vezeték csiptetőt.

Minden egyes Alpha MA-1 bomber dzseki megfelel az alábbi jellemzőknek:

  •  57 varrási vonalból áll, mindegyiknek egyedi célszerűsége van, a tartalékzseb és a cigarettazseb 8 varrással készül.
  •  A hímzett Alpha logo és az azonosító címke a bal zseben belül található úgy, hogy az a dzseki kifordításakor sem látható.

Az Alpha által gyártott és közforgalomban kapható MA-1 dzsekik csak néhány részletben különböznek a katonai specifikációk szerint gyártott daraboktól, amelyek nem a kinézetet módosítják, inkább a mindennapi használatot hivatottak segíteni.

Ilyen különbségek az alábbiak:

  • A külső héj vízlepergető bevonattal készül, amellyel komfortosabb a dzseki az erős szélben.
  • A kötött kézelő és derékrész gyapjú helyett akril anyagból készül, mely tovább marad esztétikus.
  • A bélés nem steppelt, hanem egy darabból szabott.