Az űrturizmus kezdete

Történelmi esemély közeleg, hiszen Elon Musk magán-űrhajóján elindulnak a Nemzetközi Űrállomás felé az első fizetős űrturisták. Ezzel új korszak veszi kezdetét. Már nemcsak azok a kiválasztottak tudnak feljutni a csillagok közé, akik egész életükben erre készültek fel, hanem bárki (persze megfelelő anyagi háttér mellett) megvalósíthatja gyermekkori álmait.

Forrás: wikipedia.org

Elon Musk, aki a Tesla elektromos autóival került elsősorban a világ érdeklődésének középpontjában, nem kevesebbre vállalkozott, minthogy a cége által fejlesztett SpaceX űrhajóival embereket fog szállítani a csillagok közé. A NASA már korábban megállapodott Elon Musk-al, hogy teherszállító űrhajóként a SpaceX járműveit használják, mivel ezek többször indíthatóak, kevesebb költséggel üzemelnek, mint a NASA korábbi eszközei. Musk úgy döntött, hogy kihasználja az űrjárművek adottságait és magánembereket ültet majd a gépekbe, akik jó pénzért, úgymond űrturistaként fogják megtapasztalni az űrrepülés csodáját és a világűrből szemlélhetik majd a Földet. A teherszállítóktól megkülönböztetve ezt az űrhajót SpaceX Dragonnak keresztelték.

Forrás: wikipedia.org

A NASA egyébként más projektjei keretében is igénybe veszi a magáncégek szolgáltatásait, hiszen a 2024-re tervezett újabb holdra szállás eszközeinek egy részét is ezek a cégek fogják biztosítani.

A SpaceX Dragon-nal való űrutazásra kifizetett milliók igazán megérik az árukat, hiszen nem egy apró kapszulában kell végigszenvedni az űrállomásra és onnan visszavezető utat, hanem egy kimondottan komfortos , tágas utastérben, új dizájnnal tervezett űrruhában. A Dragon hivatalos oldalán meg tudjátok nézni az űrhajó külső-belső megjelenését és az új űrruhát is.

Az első demo kísérlet során két volt űrhajós fogja megtenni az utat és kb. 30 és 119 nap között töltenek majd időt az űrállomáson, mielőtt visszatérnének a Földre. Bob Behnken (49) és Doug Hurley (53) a két szerencsés és bátor résztvevője ennek a kísérletnek. Sajnos szerdán az időjárás nem kedvezett az indulásnak, így 2020.05.30-án, szombaton ismét megpróbálkoznak a kilövéssel. Ha a túra sikeresen lezajlik, akkor Elon Musk szerint hamarosan egy japán milliomos lesz az első igazi űrturista, akit a Dragon Hold körüli útra repít.

Itt láthatjátok a videót, mely az elhalasztott indulásról készült.

Forrás: hvg.hu