Életmentő Blood Chit

A harci repülők pilótái bevetésüket reményekkel telve kezdték meg, de természetesen mindenki gondolt arra, hogy esetleg egyszer nem tér vissza a bázisra. Fel kellett a pilótáknak készülni olyan eseményekre is, melyek során egyedül maradnak az idegen országban, például annak okán, hogy gépüket lelövik és ők esetleg katapultálni kényszerülnek, vagy a lezuhant gép roncsai közül sérülten kerülnek elő. Nem volt elvárható egyik tiszttől sem, hogy minden olyan ország nyelvét beszéljék, ahol bevetik őket. Emiatt a pilóták kabátjának belsejében elhelyeztek egy több nyelven készült feliratot, mely azonosítja állampolgárságukat és segítséget kér a polgári lakosságtól ahhoz, hogy mielőbb visszajussanak az egységükhöz. Ezt a szöveget Blood Chit-nek nevezték.

 

 

A Blood Chit nem a modern hadviselés találmánya. 1793-ban a francia Jean-Pierre Blanchard az Egyesült Államokban mutatta be hőlégballonját. Mivel nem tudta a léggömböt irányítani, így nem tudta előre meghatározni hol fog földet érni. Mivel Blanchard nem beszélt angolul, így George Washington írt egy levelet, melyet az utazó magával vitt. Ebben az szerepelt, hogy minden amerikai állampolgárnak kötelessége segíteni Blanchardnak, hogy visszatérjen Philadelphiába.

 

 

Az első világháború idején az angol királyi flotta pilótái Indiában és Mezopotámiában szintén kaptak egy négy helyi nyelven írt dokumentumot, melyben leírták, hogy kérik a segítséget ahhoz, hogy a brit katonáknak sértetlenül visszajutni egységükhöz.

 

Az USA hadseregében a pilóta dzsekik belsejébe varrták a Blood Chit többnyelvű feliratát. A legendás Flying Tigers, azaz Repülő Tigrisek dzsekijébe kínai nyelven kértek segítséget a bajba jutott önkéntes pilótáknak. Az alábbi képen egy eredeti feliratot láthatunk, mely a sebesült katona vérével szennyezett.

 

 

A rajta lévő szöveg a következő:

“Amerikai pilóta vagyok. A gépem megsemmisült. Nem beszélem a nyelvet. A japánok ellensége vagyok. Kérem adjon nekem ételt és vigyen el a legközelebbi szövetséges katonai állomásra. Önt megjutalmazzák.”

 

Webáruházunk kínálatában több típusú pilóta dzsekik közül választhatsz, nézd meg modelljeinket.