Fishtail parka variációk

Eredetileg az amerikai hadseregnek készítettek fishtail parkákat az 1950-es években, amikor Koreában folytak a harcok. Kicsit mélyebre ásva a parka történetében láthatjuk, hogy az N3B modell alapjaira épült fel a koreai harcok helyszínének időjárási viszonyaihoz igazodva ez a modell. A katonáknak a hideg és nedves éghajlati körülmények közt kellett olyan meleg és esőálló ruházatot készíteni, melyben könnyen tudnak mozogni, mégis megvédi őket a változó időjárási körülmények között is.

A háromnegyedes hossz használatával elérték, hogy a katonák egész teste védve és melegben legyen, anélkül, hogy mozgásukban akadályozná őket, míg a vízálló nylon anyag és a pamut kombinációja jól megbírkózott a koreai havas, esős idővel.

Fotó: https://www.heddels.com/

Az igazán nagy újítás mégis a kabát hátsó-alsó megoldása, mely egy bevágás, amiben egy húzózsinór helyezkedik el. Ennek segítségével a katonák külön mindkét lábukra ráerősíthették a kabátot, ezáltal megakadályozták, hogy a szél és a hideg beszivárogjon a parka alá. Bár kissé furcsának tűnhet a halfarok szerű megoldás, hatékonyan védte a katonákat a hideg időjárásban.

Hooded Fishtail

Miután a harctéren jól teljesített a fishtail parka, ideje volt bevonulni a divattörténetbe is. Az 1960-as években a brit fiatalok közül azok, akik a mod szubkultúra követői voltak, mindennapi ikonikus viseletté változtatták a fishtail parkát. A robogón közlekedő srácoknak jó szolgálatot tett a kabát, hideg, esős időben is száraz maradt az öltönyük.

Fotó: https://www.heddels.com/

Mára több, különböző modellt is készített az Alpha tervezőcsapata, természetesen az alap forma megtartásával. Elsősorban esőkabátként használhatjuk, hiszen elsődleges célja is ez volt a tervezőknek, azonban napjainkban akár már egy öltöny fölé felkapva vagy a vadonban túrázva is megállja helyét valamelyik fishtail parka modell. A modern anyagok használata tovább javított a komfortérzeten. Az Alpha fishtail parkái bélelt és béleletlen változatban is megvásárolhatóak, sőt a női vásárolók számára szintén több modell került kifejlesztésre. Itt megtekinthető kínálatunk: FISHTAIL PARKA

Hooded Fishtail TT
Hooded Fishtail III

Kiemelnénk FISHTAIL TT 2 in 1 modellt, mely akár két kabátként is viselhető, hiszen a belső bélést külön is hordhatjuk, mely a bombázó pilóták dzsekijéhez hasonló szabású bélés terepszínű anyagból készült. Meleg szőrmével bélelt kapucni véd a hideg téli időben.

Fishtail TT 2 in 1