M-65 kabát: Az évtizedekig tartó menetelés

Minden szezonban újabb és újabb ruhadarabokat kap fel a divat, de megállapíthatjuk, hogy örök darabok azért mindig akadnak az új kollekciók részeként. Ilyen az oliva zöld pamutkabát is, mely a 2016-os tavaszi divatbemutatók egyik slágere lett. A nagy divatházak – mint a Versace, Saint Laurent, Valentino – mind újra felfedezték az eredeti,Alpha Industries által gyártott M-65-ös kabátot. Van ahol gyöngyökkel díszítették, más tervezők pedig átfestették az eredeti szabású modelleket.
A trend apropója, hogy az M-65 kabát szolgálatba állásának 50. évfordulóját ünnepeltük 2015-ben. Nézzük csak végig ennek a klasszikus ruhadarabnak a történetét.

 

alpha industries vintage m65 olive jacket

 

Az Alpha Industries több évtizede szállít kiváló minőségű katonai ruházatot az USA hadseregének. Az első M-51 és M-43-as kabátok ugyan jól teljesítették feladatukat, a katonák elégedetten viselték ezeket a ruhadarabokat, de folyamatosan további finomításokat végeztek a cég tervezői az újabb igényeknek megfelelően. Így alakult ki az M-65 kabát jelenlegi formája. A hozzáadott bélés, a két váll lap és az extra nagy zsebek, mind a csatatéren szolgálatot teljesítők, mind pedig a földi kiszolgáló személyzet számára hasznos kiegészítőknek bizonyultak. A Dél-Kelet Ázsiai hőmérsékleti viszonyok között kiválóan állt helyt.
Néhány évvel később a lázadó fiatalok és háborúellenes mozgalmak aktivistái számára szinte kötelező viseletté vált. Olyan híres művészek, politikusok is ezt a modellt viselték, mint például John Lennon, Jane Fonda, vagy John Kerry.

 

 

Miután tömegesen kezdték a fiatalok viselni az M-65-ös modellt, már nem volt váratlan a filmvásznon való megjelenése sem. Többek között olyan hatalmas kasszasikerű és legendás filmekben tűnik fel az M-65, mint a Taxisofőr, Rambo, Annie Hall. Talán nem véletlen, hogy ezekben a híres mozikban látható a modell, hiszen a filmek közös pontja, a jelmeztervező Ruth Morley.

 

 

Napjainkban is közkedvelt darabja a hírességek ruhatárának az M-65 kabát, májusban Rihannát látták New Yorkban egy terepszínű női modellben, míg David Beckham a klasszikus olive zöld darabra szavazott tavaszi sétája során.

 

 

Ti se maradjatok le a trendektől, válasszatok magatoknak a több színben kapható M-65 kabátok közül. Erős anyagának köszönhetően évekig lesz ruhatáratok elnyűhetetlen darabja.