Mi köze a “varacskos disznónak” a repüléshez?

A kérdés furcsa, azonban a válasz erre annál könnyebb. A “varacskos disznó” nem más, mint a Warthog, azaz az USA A-10 Thunderbolt II szubszonikus sugárhajtású csatarepülőgépe. Az Amerikai Hadsereg az 1970-es években fejlesztette ki elsősorban a rengeteg szovjet harckocsi főlényének ellensúlyozására.

 

 

Ez a harci gép erős páncélzattal rendelkezik, belsejében egy GAU-8 Avenger gépágyú található, ami 10-20 lövéses sorozatokra van beállítva. A földön előbb hallani a becsapódó lövedékek hangját, mint a lövések hangját. A harci gépet úgy képezték ki, hogy a stratégiai pontokon titán páncélzattal erősítették meg, így csak egy találat nem tudja harcképtelenné tenni. Sebezhetőségét azzal is csökkentették, hogy primitív fedélzeti rendszerekkel szerelték fel – nincs robotpilóta, helymeghatározó rendszer, éjjellátó. A 90-es években modernizálták az eszközöket, így ezeket az eszközöket is felszerelték a gépre a katonák kényelme érdekében. Több évtizede jelen vannak a háborús frontokon, mint például Afganisztán, Irak vagy Szíria egén.

 

 

Az A-10-esek sok esetben mentették meg a tengerészgyalogosok életét, akik a földi hadműveletekben vettek rész. A sivatagi vihar idején 1991-ben néhány “Warthog”-ot telepítettek a koalíciós csapatok védelmére. Eric Solomonson és John Marks kapitány által vezetett A-10-es harci repülő az általuk szállított AGM-65 Maverick rakétákkal körülbelül 10 perc alatt semmisítettek meg hat iraki tankot, majd ezek után a visszafordulás helyett további 15 tankot lőttek ki és biztosították a tengerészgyalogosok számára a visszajutást.

 

Ilyen és ehhez hasonló hősies tetteket biztosított az A-10 Thunderbolt II repülőgép, mivel megbízhatóak és jól felszereltek voltak ezek az egységek. De csak 2014-ig, mert ekkor a Pentagon kivonta a forgalomból a legendás gépeket.

 

 

A nyugdíjazás oka egyszerű, a szupermodern F-35-ösök költségvetése mellett csökkenteni kellett a költségeket és ennek esett áldozatául a “Varacskos disznó” is. Pedig ezek a gépek pályafutásuk alatt több mint 900 iraki tankot, 2000 egyéb harci járművet és 1200 tüzérségi egységet semmisítettek meg. Az Öböl-háború idején strapabíróságukat is bemutatták, hiszen fél szárnnyal és egy motorral is képesek voltak levegőben maradni. A pilóták szerették megbízhatósága és strapabírósága miatt ezeket a gépeket. 

 

Webáruházunkban rengeteg pilóta dzseki közül választhatsz magadnak, így Te is átélheted, mit érezhettek a katonák bevetések idején. 🙂