Rövid történet a kávéról, amellyel csatákat nyertek

A kávéházak nemcsak Magyarországon voltak a történelem fontos eseményeinek központjai, hanem az USA-ban is. Ezeken a helyeken folytak a politikai viták, csatározások. Később a hadviselés során is előtérbe került a kávé, mely ma már azon kevés dolgok közé tartozik, ami elválaszthatatlanul kapcsolódik az USA hadseregéhez.

A polgárháború idején a kávé volt az egyetlen friss élelmiszer a csatatéren. Nagyon sokat jelentett ez a csapatok morálja szempontjából. A déli csapatok körében mai áron számítva 1000 dollárba is került egy font kávé. A konföderációs csapatok kétségbeesésükben már pörkölt kukoricából, rozsból, édesburgonyából vagy mogyoróból próbáltak helyettesítőt készíteni. Végül a cikória vált be leginkább, ami New Orleansban még mindig igen népszerű. Amikor a későbbi amerikai elnök William McKinley a polgárháborúban harcolt, az első vonalbeli katonákat forró kávéval látta el, ezzel is biztatva őket a további harcokra.

 

 

Mivel a katonák maguk darálták és főzték a kávét, a hadsereg könnyítésként bevezette az instant kávét, melyet esszenciális kávénak neveztek. A katonáknak csak forró vizet kellet önteniük a kávéra és már ihatták is a forró italt. Mivel már a cukor és a tej is hozzá volt adagolva, sok vállalkozó élt vissza azzal, hogy silány minőséget tett a zacskókba, emiatt számos katona megbetegedett. Így a kormány egy idő után beszüntette az instant kávé használatát, visszatértek a saját darálásra a katonák.

 

A kávé még a második világháború megnyerésében is segített. Ekkor alkották meg ugyanis a Caffé Americano-t. Az olasz expresszo kávé túl erős volt az amerikaiaknak, így vízzel higították azt fel. Ez lett a világon az egyik legnépszerűbb ital. A Vöröskeresztnél szolgáló nők mindig kávéval kínálják a katonákat, nem volt ez másként a koreai, vietnami háborúk során sem.

 

 

A kávé a katonák mindennapjaiban is főszerepet kap, hiszen a reggeli felkelés után nem maradhat el egy finom, forró ital. Néhány saját márkát is készítettek, mint pl. a Veteran Coffee Roaster, Ranger Coffee.

 

Úgy ahogyan a katonák érezték magukat a harcban, úgy érezhetik az otthon melegét az űrhajósok is, hiszen a NASA mérnökei kifejlesztettek számukra egy igazi kávéfőző gépet, mellyel reggelente friss kávéillat lengheti át az űrhajó belsejét. A kávéfőző mellé készítettek egy csészét is, hiszen a fekete iszogatása nem olyan egyszerű feladat a súlytalanság állapotában.

 

 

Ráadásul készítettek az űrben dolgozók számára egy igazán ütős kávét is, mely a Death Wish Coffee nevet kapta. Ez a világ legerősebb kávéja, 472 milligramm koffeint tartalmaz, ami több mint 13-szorosa egy dobozos kóla, négyszer annyi, mint egy Red Bull koffein tartalmának. Az űrhajósok imádják a friss italt, hiszen a zacskós élelmiszerek után csodás élmény, hogy a különlegesen kialakított csészéből ihatnak, érezve a kávé egyedi illatát. A Zero G csésze könnycsepp alakja és belső kialakítása tartja a folyadékot a pohárban.

 

 

Vedd fel a legújabb NASA pólódat, igyál egy friss kávét a reggelihez és máris indulhat egy újabb hatékony nap!

 

Forrás: wearethemighty.com