Tudd meg, hogy álcázzák magukat a mesterlövészek

A mesterlövészek titkai tárulnak fel előtted, ha végig olvasod cikkünket. Az álcázás mesterei azok a lövészek, akik képesek úgy elrejtőzni akár több napon keresztül is, hogy az ellenség egyáltalán nem tud ottlétükről.

A Business Insider cikkében nyilatkozta az alábbiakat Kevin Sipes, az USA hadseregének mesterlövésze: ” Senki nem tudja, hogy ott vagyok. Figyelem az ellenséget, látom minden nap, mit csinál, és ő nem is sejti, hogy hamarosan megzavarom a hétköznapjait.”

Az orvlövész az álcázás terén nem korlátozódik egyetlen módszerre. A természetes és a mesterséges anyagok keverékét használja arra, hogy szinte láthatatlanná válljon az ellenség számára. Egyébként feladatuk nem feltétlenül az ellenség kiiktatása, hírszerzési feladatokat szintén ellátnak.

Az álcázás során általában olyan öltözetet viselnek, mely az adott környezethez igazodó színekkel, mintázattal rendelkezik.

Az álcaruhát további, a helyszínen fellelhető anyagokkal még jobban feljavítják a katonák, ezzel eltorzítva körvonalaikat, hogy még nehezebben legyenek észrevehetőek. A mesterlövészek számára éppen ezért elengedhetetlen, hogy jól ismerjék a környezetet, ahol feladatukat éppen ellátják. Indulás előtt feltérképezik a terepet, megismerik a terület adottságait, így már tudni fogják, milyen növényekkel, természetes anyagokkal tudják magukat elrejteni a kíváncsi szemek elől.

Különösen az arcuk elrejtéséről gondoskodnak a katonák, hiszen ez élénken elüt a természetes környezettől. El kell nyomniuk az illatokat is, mely testükből árad, így nem használnak illatos szappant, kölnit, dezodort, sőt még dohányozni sem szoktak. Olyan dolgokra is figyelniük kell, mely miatt könnyen lebukhatnak, például a nap iránya helyzetükhöz képest. A kelet felelől felkelő nap fényében hirtelen megcsillanhat a mesterlövész puska távcsövének lencséje, így azt növényekkel, hálóval próbálják elrejteni, úgy, hogy ettől még pontosan láthassák a célpontot.

Hidegebb éghajlatú bevetésen elég nehéz eltüntetni a orron-szájon kiáramló levegő nyomait. Egy ideig ehet havat a katona, ami segít ezen a problémán, de ezután másik gonddal kell szembenéznie, hamar rájön a szükség. Márpedig egy elfoglalt pozíciót tartani kell, akár több napig is, így ez kellemetlen helyzetbe hozza a mesterlövészt. Egyébként erre megoldásként egy szivacsokkal teli zacskót használnak, melyet eltemetnek a földbe, vagy rövidebb küldetés során inkább visszatartják vizeletüket.

A mesterlövészek állítása szerint a havas környezetben, illetve a városban tudnak legkevésbé könnyen elrejtőzni. A városi rejtőzködés során figyelni kell arra, hogy sok civil van körülöttük, rengeteg a kiszögelés, mely zavarja a pontos fókuszálást, a megfigyelt személy állandóan mozgásban van, úgy ahogyan a környezete is.

Egyre nehezebb dolguk van a lövészeknek a modern eszközök használata miatt is, hiszen a testükből áradó hőt, vagy az általuk használt lézeres távolságmérőt könnyedén bemérheti az ellenség saját eszközeivel.

Természetesen az USA hadserege dolgozik azon, hogy ezeket a technikai eszközöket is tudják majd semlegesíteni katonáik.

Korábbi cikkünk alapján választ kaphaszt arra, alkalmas vagy-e mesterlövésznek.