Tudtad, hogy a Halál szimbóluma a katonai felvarrókon is megjelenik?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a fegyverek és a háború halálos áldozatokkal jár, de vajon miért kell a Halál szimbólumának egyes katonai felvarrókon is megjelenniük? Talán az ellenség megrémítésére?

Ez azért nem valószínű, mivel olyan egység is használja a Kaszás képét, amelyik egyáltalán nem is találkozik személyesen az ellenséggel. Ez az egység a Pilóta Nélküli Légiforgalmi Szolgálat. A hivatal valamennyi kommunikációs csatornáján szerepel ez a jelvény, ami azért valljuk be kissé elrettentő.

 

 

Sok amerikai számára félelmetes a grafika és ennek hangot is adtak az elmúlt időszakban. Persze a Halál szimbólumának megjelenése a katonai felvarrókon és jelvényeken nem új keletű, hiszen az I. Világháború idején egy francia légiforgalmi csapat is használta már ezt.  Mégis a halálszimbólum legismertebb használója a náci SS és a Waffen SS, ahol a katonák koponyát viseltek egyenruhájukon.

A haditengerészet “Grim Reapers” csapatai többek között F-14-es Tomcat-ekkel harcoltak 1952 és 2012 között. A VFA-101-esek vörös színű felvarróján egy villámon hasít a Halál csontváza.

 

 

A csapat az idők folyamán több, más felvarrót is használt, melyeken szintén feltűnik a szimbólum. Többen a hadsereg tagjai közül is úgy gondolják, hogy külföldön már így is feleslegesen agresszívnek tartják az USA hadseregét, miért kell ezt még tovább fokozni az elrettentő felvarrókkal.

 

 

Szintén a Kaszást jelenítették meg a rövid ideig létező a 21-es Taktikai Repüléstámogató Század, mely 1965 és 1973 között a vietnámi háború két fontos csatájában is részt vett, sajnos 58 repülőgépet veszítettek ezen időszak alatt. A jelvényen egy rakétán száguldva érkezik a halál, “öreg hölgy” az ellenség területére.

 

 

A Halál ábrázolása mellett a koponya is népszerű motívumként látható az amerikai hadsereg egyenruháin. Elképesztő mennyiségű és mintázatú felvarrót használtak az idők során, az egyik népszerű darab mégis a pikk ász motívuma, melyet egyes csapatok kombináltak a koponya képével.

A II.Világháborúban használták először a pikk ász képét szerencsehozóként a 101-es Légiosztály 506-os ejtőernyős ezrede, hiszen sisakjuk oldalára festették fel ezt a szimbólumot. A jó szerencsét testesítette meg számukra ez a jelkép.

 

 

Húsz évvel később a vietnámi háború idején már nemcsak a sisakra festett verzió terjedt el, hanem jelvényeiken is megjelentették a szimbólumot. Emellett mivel tudatában voltak annak, hogy a vietnámiak a szerencsétlenség és a halál jelképeként tekintenek az ásóra, így a vietkong katonák megfélemlítésére, gúnyolódásként és demoralizáló célzattal a halott ellenségen hagyták pikk ász kártyalapjaikat. Volt olyan zászlóalj, ahol egy ládányi pikk ász kártyát rendeltek otthonról, mert  a lapokat szerencsehozóként és elrettentésként is használták egyben a harcoló amerikai katonák.

 

Természetesen a szimbólum a felvarrókon is megjelent, majd tovább erősítették a félelemkeltést a koponya hozzárajzolásával.

 

Az Alpha termékein is megjelennek a felvarrók, több kabáton is találkozhattok egy-egy ikonikus darabbal. A Huntington Patch dzsekin, vagy az Injector Patch női kabáton is megtalálható néhány érdekes felvarró.